Nicosia Press

NEWS

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου τιμά τους πεσόντες και αγνοούμενους της Τουρκικής εισβολής! (pics)

Εκδήλωση μνήμης και Τιμής 2019 στο Δασύλοιο αγνοουμένων του ημικατεχόμενου Δήμου Αγίου Δομετίου! 

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου όπως κάθε χρόνο τίμησε τους Πεσόντες και Αγνοούμενους του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής του 1974, με σεμνή εκδήλωση Μνήμης και Τιμής, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 στις 8:00 το πρωί στο Δασύλλιο Αγνοουμένων του Δήμου.

Οι Δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» Κύπρου, μετέφεραν την φλόγα από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και άναψαν το βωμό, δίπλα από το μνημείο των αγνοουμένων, στην έναρξη της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων από τον Αιδεσιμότατο Πάτερ Θεόδωρο, της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου, η Αντιδήμαρχος Κούλλα Παπαμιχαήλ, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χάρις Θρασυβούλου, Κωνσταντίνος Γιάγκου, Δημήτρης Δημητρίου, Γιαννάκης Χριστοδούλου, Μιχάλης Κουταλιανός και Γιώργος Διόλας, εκπρόσωποι των τοπικών επιτροπών των κομμάτων, της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), γονείς και συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων. Το παρών του έδωσε Ταγματάρχης της ΕΛΔΥΚ εκ μέρους του Διοικητή και παρευρέθηκε εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αστυνομίας. Επίσης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος των Μαχητών του 1ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πoλεμιστών 336 Τάγματος Επιστράτευσης 1974. Εκπροσωπήθηκε η Σχολική Εφορεία, το ΣΚΕ Αγίου Δομετίου, οι εκκλησιαστικές επιτροπές, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Αγίου Παύλου και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Σωματείων και οργανωμένων συνόλων.

Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου σε σύντομη ομιλία τόνισε πως μετά από 45 χρόνια δεν έχει ξεθωριάσει η μνήμη των τραγικών συμβάντων και καταδίκασε με την ευκαιρία των μαύρων επετείων, το έγκλημα που δημιούργησε ανείπωτο πόνο και άφησε πληγωμένη την μικρή μας πατρίδα να μετρά χιλιάδες πρόσφυγες, πεσόντες και αγνοούμενους.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα γεγονότα αυτά μας διδάσκουν ότι η ελευθερία, η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια είναι θεμελιώδη αγαθά που πρέπει να διαφυλάττουμε και να υπερασπιζόμαστε.

Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά προς τους αγνοούμενους συνδημότες μας, στους οποίους είναι αφιερωμένο το δασύλλιο, όπου αρχικά ήταν 24 και σήμερα μετά την τελευταία ταυτοποίηση μειώθηκαν στους 12. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι είναι καθήκον μας να φέρνουμε στην θύμησή μας τους αγνοουμένους μας και να επιμένουμε πεισματικά στην πλήρη διακρίβωση της τύχης τους. Τόνισε επίσης, πως οφείλουμε φόρο τιμής στους πεσόντες, στους αγνοούμενους, στους μαυροφορεμένους γονείς και συγγενείς που πολλοί έφυγαν χωρίς να μάθουν για την τύχη των δικών τους αλλά και σε αυτούς που γονατίζουν με πόνο ψυχής στα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων.

Τέλος απευθύνθηκε στους γονείς και συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων υποκλινόμενος με σεβασμό και εκτίμηση, αναγνωρίζοντας τον πόνο που βιώνουν για 45 χρόνια.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, είπε «Αποτίουμε σήμερα ευλαβικά και με δέος, φόρο τιμής στα γενναία παλληκάρια μας! Ας ελπίσουμε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα ζήσουν σε μια Κύπρο ειρηνική, ελεύθερη και επανενωμένη. Τιμή και δόξα στους Ήρωες μας!»

Η τελετή έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αγνοουμέων και τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Δήμαρχος μετά τη λήξη της τελετής, μαζί με την Αντιδήμαρχο και πρόσκοπο του Συστήματος προσκόπων 254, κατέθεσαν στεφάνι στον Ανδριάντα του Τάσου Μάρκου (στον κυκλικό κόμβο Αεροδρομίου), στο Πάρκο ΕΛΔΥΚ και Εθνικής φρουράς και στο Πάρκο Δημοκρατίας και Αντίστασης.

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top