Nicosia Press

EVENTS

Από τις 18 μέχρι και 24/2 το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Από τις 18 μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου διεξάγεται στη Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο» στη Λευκωσία το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», μια πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δεκαεφτά χρόνια και  έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στην απαίτηση του κυπριακού κοινού, για μια σύγχρονη εστία στην οποία καλλιεργείται η αγάπη στο σινεμά στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.

Φέτος το φεστιβάλ, μια διοργάνωση, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture, «επανέρχεται πιο επαναστατικό, πλουραλιστικό και εναλλακτικό από ποτέ» και περιλαμβάνει αφιερώματα στους Guy Maddin, Jean Rouch, Laura Mulvey, Masaki Iwana και στην Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια αλλά και σκηνοθέτιδα του πειραματικού σινεμά Εύα Στεφανή.

Το κυπριακό στοιχείο είναι και φέτος παρόν με την εικαστικό / περφόρμερ Χριστίνα Παπακυριακού. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από σύντομα αφιερώματα σε τρεις σπουδαίους δημιουργούς, τον Stan Brakhage, Norman McLaren και Péter Lichter.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πέρα από τις προβολές το Φεστιβάλ αποβλέπει στη δημιουργία ενός φόρουμ συζητήσεων και διαλέξεων, ενώ επιχειρεί να φέρει σε επαφή επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Guy Maddin με τίτλο Ιστορίες από το Παλιό Σινεμά.

Ο Guy Maddin γεννήθηκε στο Winnipeg του Καναδά, από Ιρλανδούς γονείς. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως έναν πριμιτίφ καλλιτέχνη. Το έργο του διακρίνεται για την ονειρική του ατμόσφαιρα και τις έντονες επιρροές από το φανταστικό σινεμά, τον βουβό κινηματογράφο, το φιλμ νουάρ και τα έγχρωμα μελοδράματα της δεκαετίας του ΄40 και ΄50.

Αφιέρωμα φιλοξενείται και στη θεωρητικό κινηματογράφου Laura Mulvey με τίτλο, Οπτική Απόλαυση και το Γυναικείο Βλέμμα.  Το πρωτοποριακό της δοκίμιο γραμμένο το 1975 με τίτλο  «Οπτική Απόλαυση και Αφηγηματικός Κινηματογράφος» αποτελεί κομβικό σημείο στη φεμινιστική θεωρία του κινηματογράφου και αντηχεί μέχρι σήμερα. Η ψυχοαναλυτική θεωρία της θέασης τοποθετεί την εξουσία και την απόλαυση μιας ταινίας σε δύο ανεξάρτητους άξονες: τη σκοποφιλία και την ταύτιση.

Από το Τόκιο θα βρεθεί στη Λευκωσία ο σκηνοθέτης, Masaki Iwana, για τις ανάγκες του αφιερώματος, «Xωρίς Κανόνες: Σώμα, Πραγματικότητα, Μνήμη και Φαντασία».

Ο Μασάκι Ιγουάνα γεννήθηκε στο Τόκιο. Είναι ένας από τους πιο διάσημους δημιουργούς και πρωτοπόρους παγκόσμια στον χώρο του Butoh, ενός αντισυμβατικού είδους χορού που ξεκίνησε από το Τόκιο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δρώντας Ταυτόχρονα με την Πραγματικότητα και η Συμμετοχική Εθνογραφία του Jean Rouch παίρνουν σκυτάλη στο Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου».

Διευρύνοντας διαρκώς τα όρια του κινηματογράφου, ο Jean Rouch παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές σκηνοθετών.

Αόρατες ζωές, Mακρινές Φωνές – Όψεις του Πραγματικού είναι αυτά στα οποία επικεντρώνεται η Εύα Στεφανή η οποία σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινηματογράφο στο Παρίσι, Νέα Υόρκη και Βρετανία όπου ειδικεύτηκε στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ. Είναι καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γύρισε ταινίες – ντοκιμαντέρ ακολουθώντας τις αρχές του κινηματογράφου της παρατήρησης, όμως συχνά έκανε στροφή και στο πειραματικό σινεμά. Θα είναι παρούσα στο Φεστιβάλ.

Ενα διαδραστικό Παιχνίδι Ζωντανής Εικόνας με την Χριστίνα Παπακυριακού βρήκε φιλόξενη στέγη στην φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ. Η Χριστίνα Παπακυριακού ζει και εργάζεται στην Κύπρο στο πεδίο των εικαστικών και παραστατικών τεχνών. Οι σπουδές τις ξεκίνησαν το 2002 με ένα 5ετές πρόγραμμα ζωγραφικής και μικρογλυπτικής στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και συνεχίστηκαν το 2008 με το μεταπτυχιακό της στην Ολλανδία, στο Utrecht School of the Arts.

Τέλος, το πρόγραμμα «Tactile Visions—McLaren, Brakhage, Lichter»  εξετάζει τον «απτικό κινηματογράφο», παρουσιάζοντας ταινίες από τρεις μετρ του πειραματικού αυτού είδους ταινιών και κινουμένου σχεδίου ζωγραφισμένων στο χέρι: των Norman McLaren, Stan Brakhage και PéterLichter.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top