Nicosia Press

EVENTS

17 ταινίες στο 2ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου στην Αγλαντζιά

Υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό στη Ρωσία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, το Μεξικό, την Αγγλία την Ελλάδα και την Κύπρο

Δεκαεπτά ταινίες σε τέσσερις ημέρες, από τις 12 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, θα προβληθούν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΑΕΙ 2019), που υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό στη Ρωσία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, το Μεξικό, την Αγγλία την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο μη Κερδοσκοπικός, μη Κυβερνητικός Οργανισμός Α.Ε.Ι. AUDIOVISUAL FORUM, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛMΣ, τον Δήμο Αγλαντζιάς, και το ΡΙΚ.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΑΕΙ 2019 θα βρίσκεται στο Σκαλί Αγλαντζιάς και στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλιάς Αγλαντζιάς (Πλατεία Κ. Καραολή).  Μέσα σε τέσσερις ημέρες, θα φιλοξενήσει 17 ταινίες.  Όπως αναφέρεται, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΑΕΙ 2019 τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, έλαβε το πιστοποιητικό ποιότητας EFFE Label 2019-2020 επειδή προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μέσα από καινοτόμες δράσεις που απευθύνονται σε Κύπριους και ξένους, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.

Προστίθεται ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου AEI 2019 στηρίζεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και άλλους δημόσιους, ημικρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Στο εθνικό πρόγραμμα προβολών συμπεριλαμβάνεται σε παγκόσμια πρώτη προβολή το κοινωνικό/ιστορικό ντοκιμαντέρ MENDIL  της Χρυστάλλας Αυγουστή και το  νέο αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ του Σταύρου Παπαγεωργίου, ΚΙΝΥΡΑΣ ΚΤΙΛΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΑΣ.  Επίσης θα προβληθούν δύο νέα ντοκιμαντέρ του Πασχάλη Παπαπέτρου, δύο ντοκιμαντέρ από την ταινιοθήκη του ΡΙΚ και το ντοκιμαντέρ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΜΙΑΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ του Μιχάλη Γεωργιάδη.

Από τα ξένα ντοκιμαντέρ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρωσικό ντοκιμαντέρ,  ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΘΕΟΙ, το ιταλικό ντοκιμαντέρ ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ και το γαλλικό με το τίτλο:  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ- ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά πολλούς δημιουργούς, που θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική διάσταση του φεστιβάλ οι διοργανωτές αναφέρουν ότι θα προβληθούν 13 δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που συμμετείχαν στα εργαστήρια που οργάνωσε το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, τα οποία στήριξαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ, η Εθνική Επιτροπή UNESCO, ο Οργανισμός  Νεολαίας Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αρχαιολόγων Κύπρου και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η οποία μάλιστα, θέσπισε χρηματικά έπαθλα για τα τρία καλύτερα μαθητικά ντοκιμαντέρ.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διεξαχθεί μαθητική ημερίδα, στην οποία οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στα φετινά εργαστήρια, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον επόμενο κύκλο των εργαστηρίων. Φέτος εισάγονται και παιδιά δημοτικού στη διαδικασία δημιουργίας μικρού μήκους ταινιών, με τη διεξαγωγή τρίωρου κινηματογραφικού εργαστηρίου σε παιδιά Στ΄ τάξης των έξι δημοτικών σχολείων της Αγλαντζιάς.

Ως παράλληλη δράση, θα λειτουργήσουν τα ακόλουθα τέσσερα εργαστήρια για παιδιά:

Διαδραστικό μουσικό-θεατρικό εργαστήρι  με τη μουσικό Λεωνή Χατζηθωμά με θέμα «Μια φωτογραφία, μια φωνή και ένα λαούτο θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο…»

Εργαστήρι γεωλογίας για παιδιά από το Γεωπάρκο Τροόδους, με τη γεωλόγο Κωνσταντίνα Θεοφυλάκτου, που έχει ως σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με την επιστήμη της γεωλογίας της οροσειράς του Τροόδους.

Εργαστήρι κεραμικής με την κεραμίστρια Σουζάνα Πετρή, στο οποίο τα παιδιά θα διδαχτούν την κατασκευή ειδωλίου εμπνευσμένου από την Εποχή του Χαλκού καθώς και την δημιουργία ενός μικρού αγγείου, χρησιμοποιώντας τις αρχέγονες τεχνικές των κεραμιστών εκείνης της εποχής.

Εργαστήρι αρχαιολογίας με την αρχαιολόγο Ελισάβετ Στεφανή με τίτλο «Επιτρέψτε μου να συστηθώ: αρχαιολόγος», με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με την επιστήμη της αρχαιολογίας.

Το φεστιβάλ θα εμπλουτιστεί με έκθεση φωτογραφίας του Γ.Τ.Π. με θέμα: “Η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου: Ιστορία, Μύθος και Θρησκεία”, παρουσίαση της τρισδιάστατης αναπαράστασης αρχιτεκτονικών μνημείων στην αρχαία Πομπηία από τον Ιταλό σκηνοθέτη/γραφίστα 3D animation Allesandro Furlan, παρουσίαση από τον Μιχάλη Πιερή με θέμα «Η θεατρικότητα του λόγου στα ποιήματα του Καβάφη», με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα Καβάφεια».

(ΚΥΠΕ

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top