Nicosia Press

EVENTS

Η άνοιξη φέρνει θεατρικές πρεμιέρες στην Πρωτεύουσα

Ταξίδι μεγάλης μέρας προς τη νύχτα

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου

Πρεμιέρα Σάββατο 22 Απριλίου

Το κλασικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νήλ, σταθμός της παγκόσμιας δραματουργίας είναι η νέα, μεγάλη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ. Ένα έργο που αγγίζει τα βαθύτερα και πάντα διαχρονικά θέματα των προβλημάτων της οικογένειας, της κοινωνίας και των διαλυμένων ανθρώπινων σχέσεων. Κεντρικό πρόσωπο του έργου ο εγωιστής, τσιγκούνης πατέρας Τζέιμς Ταϊρόουν, σπουδαίος ηθοποιός που θυσιάζει το ταλέντο του χάριν της εμπορικότητας. Η μητέρα Μαίρη Ταϊρόουν, μια καλλιεργημένη γυναίκα που κατάντησε μορφινομανής και τα δύο παιδιά τους, ο αλκοολικός Τζέιμς και ο φυματικός Έντμοντ. Παίζουν: Αντώνης Κατσαρής, Ρενή Πιττακή, Θανάσης Δόβρης, Άρης Μπαλής, Ιώβη Φραγκάτου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς.

Παραστάσεις Παρ 28 & Σ 29 Απρ, 20.30, Κ 23 & Κ 30 Απρ, 18.00. Τον Μάιο Πεμ, Παρ & Σ 20.30. Πληρ. 77772717.

Αφηγήσεις γυναικών

Θεατρική Ομάδα Prima Lux

Νέες παραστάσεις, έναρξη Σάββατο 22 Απριλίου

Η θεατρική ομάδα Prima Lux επαναφέρει στη σκηνή τις επιτυχημένες ‘Αφηγήσεις Γυναικών’ που παρακολουθήσαμε το φθινόπωρο. Πρόκειται για τις ’18 Αφηγήσεις’, ένα από τα τελευταία έργα της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013). Καταγεγραμμένες ιστορίες γυναικών όπως προέκυψαν από συνεντεύξεις που συνέλεξε και επεξεργάστηκε σε γραπτά κείμενα η συγγραφέας, δραματοποιήθηκαν και παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη. Μέσα από τις ιστορίες μπορεί κανείς να αφουγκραστεί την εμπειρία διαφορετικών γυναικών σε διάφορες χρονικές περιόδους της κυπριακής Ιστορίας. Τις ιστορίες

ζωντανεύουν οι Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη και Μυρσίνη Χριστοδούλου.

Παραστάσεις Σ 22, Κ 23, Σ 29 & Κ 30 Απρ, Σ 6, Κ 7, Σ 13 & Κ 14 Μαΐου Αρχοντικό Ιεροδιακόνου, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγ. Ομολογητές, Λευκωσία, 18.30. Πληρ. 99519771.

Χλωροφύλλη

Θέατρο Τσέπης

Πρεμιέρα Τετάρτη 26 Απριλίου

Το Θέατρο Τσέπης παρουσιάζει το νέο θεατρικό έργο του Κώστα Μαννούρη. Ο Αβέρκιος είναι κορυφαίος ψυχοθεραπευτής οικόσιτων φυτών. Για το σημερινό ραντεβού με την Βερενίκη είχαν καταβληθεί εκ μέρους της πολλές προσπάθειες. Την δέχεται με το στανιό, ξέροντας καλά πως θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Είχε πει πως θα ασχολούνταν μόνο με τα φυτά, τους ανθρώπους θα τους άφηνε στους ανθρώπους. Στο θερμοκήπιο-θεραπευτήριο και υπό το βλέμμα ενός δευτεροετούς φοιτητή βοτανικής, θα συγκρουστούν δύο αντιθετικές αντιλήψεις. Παίζουν: Μαρίνα Βρόντη, Νεκτάριος Θεοδώρου, Βαλεντίνος Κόκκινος. Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους.

Πεμ 11, Παρ 12, Σ 13, Κ 14 Μαΐου, Θέατρο Ένα, Λευκωσία. Πληρ. 96297278.

 

Σε στενό οικογενειακό κύκλο

Fresh Target Theatre Ensemble

Πρεμιέρα Κυριακή 30 Απριλίου

H Fresh Target Theatre Ensemble παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την κωμωδία του μεγάλου Ρώσου δραματουργού Αλεξάντερ Οστρόφσκι, ‘Σε Στενό Οικογενειακό Κύκλο’ σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου στο Σπούτνικ από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 21 Μαΐου. Το έργο αποτελεί το πρώτο από τα ογδόντα θεατρικά του Ρώσου δραματουργού, το οποίο απαγορεύτηκε από τον Τσάρο Νικόλαο Ι για δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη παράσταση στο Maly Theatre της Μόσχας το 1850. Πρόκειται μια αιχμηρή και ακατάπαυστη σάτιρα για μια κοινωνία όπου ο εκβιασμός και η υποκρισία είναι το συνάλλαγμα όπου όλοι και όλα αγοράζονται, πωλούνται και μεταβιβάζονται. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα οικονομικό έγκλημα – χωρίς τιμωρία – που λαμβάνει χώρα μέσα στον στενό κύκλο μιας νεόπλουτης οικογένειας η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια οικονομική καταστροφή. Ο Μπαλσόφ είναι ένας αυτοδημιούργητος έμπορος ο οποίος έκτισε την αυτοκρατορία του με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και μέσω της οικονομικής του επιφάνειας ανελίχθηκε στα ψηλά δώματα της μεσαίας τάξης. Είναι παντρεμένος με την Αγκράφινα της οποίας η μόνη ασχολία είναι να ξοδεύει την περιουσία μαζί με την κόρη της Λίποτσκα η οποία ψάχνει εναγωνίως για ένα πλούσιο αριστοκράτη γαμπρό. Όμως όταν οι δανειστές του Μπαλσόφ χτυπούν την πόρτα του και υπό την απειλή εκποίησης όλης του της περιουσίας, αυτός μαζί με την βοήθεια του δικηγόρου του (Ρισπολσένσκι), αποφασίζει να κυρήξει πτώχευση αφού πρώτα μεταβιβάσει όλη του την περιουσία στον έμπιστό του υπάλληλο Λάζαρ, ο οποίος όμως επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη. Το έργο θα παρουσιαστεί στην Κυπριακή διάλεκτο. Παίζουν: Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Γιάννης Μίνως, Στέφανος Πίττας, Ειρήνη Καραγιώργη, Λουκία Πιερίδου.

Παραστάσεις Δ 1 Μαΐου Πέμ 4, 11, 18 Μαΐου Παρ 5, 12, 19 Μαΐου Σ 6, 13, 20 Μαΐου Κ 7, 14, 21 Μαΐου Ώρα έναρξης 20:00 (Διπλές παραστάσεις Κυριακή 7, 14, 21 Μαΐου στις 12:00).

Η Δημοπρασία & Η Γυναίκα του Αστροναύτη

Δύο μονόπρακτα από “Παραπλεύρως Παραγωγές” και “Μικρή Σκηνή”

Πρεμιέρα Κυριακή 30 Απριλίου

Οι “Παραπλεύρως Παραγωγές” και η “Μικρή Σκηνή”, έχουν την τιμή να παρουσιάσουν το πρώτο ανέβασμα των δύο μονόπρακτων θεατρικών έργων του Έλληνα κινηματογραφιστή και θεατρικού συγγραφέα, Σταύρου Τσιώλη (Ας Περιμένουν οι Γυναίκες, Παρακαλώ Γυναίκες μην Κλαίτε). Ένας δημοπράτης έργων τέχνης, μόνος, σε ένα κινηματογραφικό στούντιο ενός καναλιού της κακιάς ώρας, κάνει ίσως την τελευταία του εκπομπή μπροστά σε ένα ανύπαρκτο κοινό και η γυναίκα ενός Έλληνα αστροναύτη, εξομολογείται τους φόβους της σε έναν πλασιέ εγκυκλοπαιδειών, την ώρα που ο σύζυγός της ετοιμάζεται για την επόμενη του αποστολή. Δύο μονόλογοι, δεμένοι σε μία ενιαία παράσταση, με κοινό χαρακτηριστικό τον ιδιαίτερο κόσμο του συγγραφέα, την κωμικότητα της μοναξιάς και τις μεγάλες προσωπικές τραγωδίες, “μικρών” ανθρώπων. Η Τζωρτζίνα Τάτση στον ρόλο της Γωγώς, της γυναίκας του αστροναύτη και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος στον ρόλο του Αριστείδη, του δημοπράτη, σκιαγραφούν δύο χαρακτήρες που ψάχνουν για μια διέξοδο στο όριο της κωμωδίας

και της απόγνωσης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ευριπίδης Δίκαιος μαζί με τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.

Παραστάσεις 30 Απριλίου και 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8 Μαΐου, χώρος δίπλα στα Καλά Καθούμενα, Νικοκλέους 21, Στοά Φανερωμένης, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 96118678.

Όταν πεθάνω, θάψτε με στο Facebook

Act Theater

Πρεμιέρα Τετάρτη 3 Μαΐου

To ‘Όταν πεθάνω, θάψτε με στο Facebook’ δεν είναι ένα έργο για… το Facebook. Είναι ένα έργο για τον άνθρωπο έτσι όπως αποκαλύπτεται μέσα από το Facebook. Δεν γράφτηκε δηλαδή ούτε για να κατηγορήσει το Facebook ούτε για να το επαινέσει αλλά για να δείξει πως είναι μια μεγάλη θεατρική σκηνή στην οποία οι άνθρωποι υποδύονται ρόλους-όπως παντού μέσα στη ζωή- μόνο που εδώ οι ρόλοι αποκαλύπτουν πάρα πολλά για την ψυχοσύνθεση, τον χαρακτήρα, τα πάθη, τις αδυναμίες και τις πραγματικές επιθυμίες εκείνων που τους υποδύονται. Κι ενώ έχουν ‘ενδυθεί’ αυτούς τους ‘ρόλους’ για να κρύψουν την αλήθεια τους ή να την ωραιοποιήσουν, εντούτοις είναι αυτοί ακριβώς οι ‘ρόλοι’ που την αποκαλύπτουν. Όμως το έργο δεν κάνει κανέναν από το κοινό να νιώσει άβολα με όσα καταδεικνύει γιατί όλο αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο που το κοινό γελάει με τις αδυναμίες του, συμφιλιώνεται με αυτές, τις αποδέχεται και είναι πια στο χέρι αν βγαίνοντας από το θέατρο θα θελήσει να προσπαθήσει να τις ελέγξει. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει το γεγονός ότι το κοινό συμμετέχει σε αρκετά σημεία της παράστασης, όχι όμως αυθαίρετα και άναρχα αλλά με κείμενο που του δίνεται να διαβάσει κι έτσι βιώνει κι αυτό την λυτρωτική διαδικασία του ρόλου που το προστατεύει από την αλήθεια που το αφορά άμεσα. Το Facebook είναι ένας μεγάλος καθρέφτης που απεικονίζει την αλήθεια του ανθρώπου Το Όταν πεθάνω, θάψτε με στο Facebook βοηθάει το κοινό να δει τον εαυτό σε αυτό τον καθρέφτη και αντί να φοβηθεί με τις… αδυναμίες της εικόνας του, να γελάσει με

αυτές και να συμφιλιωθεί μαζί τους. Παίζουν: Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Αστέρω Κυπριανού, Ελια Ιωαννίδου. Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ.

Παραστάσεις από 3 Μαΐου και για 6 Τετάρτες στο Πάνθεον Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 96602603.

Άμλετ ο Β’

Το ξεκαρδιστικό έργο του Σάμιουελ Μπόμπρικ, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία όταν ανέβηκε παλαιότερα στο Θέατρο Νέο Ριάλτο σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη συνεχίζεται για 3η χρονιά με θέατρα υπερπλήρη στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται αυτόν το μήνα. 17 χρόνια μετά και σε εποχές που χρειαζόμαστε το γέλιο περισσότερο από ποτέ, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σκηνοθετεί -ξανά- τον εαυτό του και πολλούς καλούς ηθοποιούς. Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Χριστίνα Τσάφου, Πάνος Σταθακόπουλος, Βάσω Γουλιελμάκη. Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Παραστάσεις Τρ 9 Μαΐου 21.00 & Τετ 10 Μαΐου, 18.30 & 21.00, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία. Πληρ. 22313010

Τετ 17 Μαΐου, 18.30 & 21.00, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία. Πληρ. 22878688, 22492900.

Bacon\ Freud

Alpha Square

Πρεμιέρα Κυριακή 7 Μαΐου

H Alpha Square και η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζουν ένα νέο θεατρικό έργο, βασισμένο στην πραγματική σχέση δύο εικαστικών θρύλων, του Φράνσις Μπέικον και του Λούσιαν Φρόιντ. Το 1988, σε μια γκαλερί στο Βερολίνο, κλάπηκε ένα πορτρέτο που απεικόνιζε το μεγάλο καλλιτέχνη Φράνσις Μπέικον. Από τότε δεν έχουν βρεθεί τα ίχνη του. Η εξαφάνιση του πορτρέτου δεν ήταν απλώς μια απώλεια ενός έργου. Για τον δημιουργό, τον διάσημο ζωγράφο Λούσιαν Φρόιντ (εγγονό του Σίγκμουντ), ο πίνακας εκείνος αντιπροσώπευε ίσως την πιο σημαντική σχέση στη ζωή του. Μια σχέση που είχε, επίσης, χαθεί. Παίζουν: Ανδρέας Αραούζος, Βαρνάβας Κυριαζής.

Πρεμιέρα Σ 6 Μαΐου, Αμφιθέατρο ‘Κωνσταντίνος Λεβέντης’, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις 7, 13, 14, 17, 20, 21, 24, 27 και 28 Μαΐου. Πληρ. 22668838.

Μινέττι

Θέατρο Δέντρο

Πρεμιέρα Σάββατο 13 Μαΐου

Ο ‘παράξενος’ κύριος Μινέττι, φημισμένος ηθοποιός κάποτε, φτάνει παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Οστάνδη, για να συναντήσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου του Φλένσμπουργκ, που τον κάλεσε να λάβει μέρος στη διακοσιοστή επέτειο του, ερμηνεύοντας το Βασιλιά Ληρ. Το έργο διαδραματίζεται στο χολ ενός παλιού ξενοδοχείου, του οποίου οι ένοικοι αντιπροσωπεύουν έναν κόσμο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον εφιάλτη, το κωμικό και το τραγικό. Πόσο πραγματικό είναι αυτό το παράξενο ξενοδοχείο και πόσο αντικατοπτρίζει τον διασαλευμένο ψυχικό κόσμο του ήρωα; Παίζουν: Θανάσης Γεωργίου, Έλενα Αγαθοκλέους και ομάδα χορευτών. Σκηνοθεσία: Θανάσης Γεωργίου. Πρεμιέρα Σ 13 Μαΐου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Σ, Δ & Τετ 20.30, Κ 19.00 μέχρι 31 Μαΐου. Πληρ. 99520835.

Κυπραίων Σαρβάιβορ

Το Θέατρο Λέξη επανέρχεται με νέα κωμωδία-επιθεώρηση σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Τσιάκκα. Οι Κυπραίοι είμαστε ‘διάσημοι’ για πάρα πολλά. Άλλωστε, είμαστε ο ομφαλός της γης. Είμαστε, όμως, και σπουδαίοι ‘μαχητές’. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Θα καταφέρουμε, όμως, να επιβιώσουμε μέσα σ’ αυτό το πολύχρονο Σαρβάιβορ που, οι πολιτικοί μας, μας έριξαν; Και το κυριότερο, θα καταφέρει να επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία; Παίζουν: Μιχάλης Μουστάκας, Έλενα Ευσταθίου, Μαρίνος Χατζηβασιλείου, Χριστιάνα Αρτεμίου, Μιχάλης Σοφοκλέους, Μανώλης Αναστασίου, Χριστίνα Παυλίδου. Παραστάσεις κάθε Σ & Κ από 13 Μαΐου μέχρι 28 Μαΐου & Παρασκευή 19 Μαΐου, 20.30, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία. Πληρ. 70000146.

Πηγή:Time Out Cyprus

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top