Nicosia Press

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Το σήριαλ Γιαπανά – Κυριλλή στο Γ.Σ.Π…. συνεχίζεται

Πρώτο το NicosiaPress ασχολήθηκε με την κατεδάφιση των κερκίδων του παλιού Γ.Σ.Π. και την έξωση των παραδοσιακών Γιαπανά – Κυριλλή. Τότε η έςξωση έπρεπε να γίνει εντός τεσσάρων ημερών. Όμως. διαβάζοντας χθες τον Φιλελεύθερο,ακόμα και μετά απο τόσους μήνες τίποτα δεν έγινε, με τα διατάγματα δικαστηρίου να πηγαινοέρχονται.

Παραθέτω το δημοσίευμα της εφημερίδας όπως ακριβώς το έγραψε ο συνάδελφος Νέρχος Κυπριανού

Σε σίριαλ εξελίσσεται η διαδικασία των επιτάξεων και απαλλοτριώσεων για ανάπλαση της περιοχής του παλιού ΓΣΠ. Μετά το διάταγμα που εξασφάλισαν οι δύο επηρεαζόμενες επιχειρήσεις «Κυριλλής» και «Γιαπανάς» για αναστολή των επιτάξεων, το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε νέα απόφαση μετά από προσφυγή του Υπουργείου Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία οι επιτάξεις μπορούν να γίνουν κανονικά και να προχωρήσουν τα έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή.

Χρονολογικά, πρώτα το Διοικητικό Δικαστήριο μετά τις προσφυγές των επιχειρήσεων «Κυριλλής» και «Γιαπανάς», ανέστειλε την ισχύ των διαταγμάτων επίταξης που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα ανάπλασης στην περιοχή του παλιού ΓΣΠ.

Όπως αναφερόταν στη συγκεκριμένη απόφαση, «σκοπός των επιτάξεων είναι μεταξύ άλλων η ανάπλαση του παλιού σταδίου ΓΣΠ, η διαμόρφωση του χώρου για χρήση από το ευρύ κοινό και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας, καθώς και η προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης από τις παλαιές και επικίνδυνες οικοδομές του παλαιού σταδίου ΓΣΠ».

Ακολούθησε νέα απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τα προσωρινά διατάγματα αναστολής της διαδικασίας επίταξης, ακυρώνονται. Ως εκ τούτου, μετά την απόφαση για ακύρωση των διαταγμάτων, μπορούν να γίνουν οι επιτάξεις.

Την ίδια στιγμή, μέσω των δικηγόρων τους οι δύο επιχειρήσεις συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» εκ μέρους των δύο επιχειρήσεων, «πέραν της μη συνέχισης της ισχύος του προσωρινού διατάγματος για αναστολή του διατάγματος επίταξης εκκρεμούν δύο κυρίως προσφυγές (μια από την πλευρά του «Κυριλλή» και μια από τον Γιαπανά») στις οποίες θα δικαστεί η ουσία της υπόθεσης. Δηλαδή, κατά πόσο νόμιμα και ορθά λήφθηκε η απόφαση για το διάταγμα επίταξης. Επιπλέον, εκκρεμούν και δύο ιεραρχικές προσφυγές εναντίον των διαταγμάτων γνωστοποίησης της απαλλοτρίωσης.

Περιμένουν συνάντηση με το Υπουργείο

Σημειώνεται ότι αρχικά είχαν εκδοθεί δύο διατάγματα. Το πρώτο ήταν για επίταξη του χώρου και το δεύτερο γνωστοποίηση για απαλλοτρίωση. Μέσω δικαστικών διαδικασιών, οι δύο επιχειρήσεις προσέβαλαν το διάταγμα επίταξης και τη γνωστοποίηση απαλλοτρίωσης.

Ειδικότερα, ζητήθηκε η αναστολή του διατάγματος επίταξης θεωρώντας ότι υπάρχει έκδηλη παρανομία και ότι εάν διαταχθεί κατεδάφιση, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Εκ μέρους των δύο επιχειρήσεων εκτιμάται ότι ο καθοριστικός παράγοντας που ανάγκασε το Δικαστήριο, να τερματίσει την προσωρινή αναστολή του διατάγματος επίταξης ήταν και η επίκληση του αιωρούμενου κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας.

Εκτιμούν παράλληλα ότι «η πραγματική ύπαρξη του κινδύνου αυτού στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να εξεταστεί και θα εξεταστεί όταν θα εξετάζεται η ουσία της υπόθεσης». Για τον σκοπό αυτό, οι δικηγόροι των δύο επιχειρήσεων έχουν ζητήσει συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Μεταφορών για ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση και αναμένουν τον ορισμό της συνάντησης.

Προχωρούν στην κατεδάφιση τα Δημόσια Έργα

Στην κατεδάφιση των υποστατικών θα προχωρήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «Το Δικαστήριο, με δύο ξεχωριστές αποφάσεις του στις 13/3/2017, ακύρωσε τα προσωρινά διατάγματα αναστολής ισχύος της επίταξης των υποστατικών του παλαιού ΓΣΠ που χρησιμοποιούνται από τις κυρίες Φλωρεντία Γιαπανά και Κυριακή Παυλίδου (Κυριλλής). Τα

προσωρινά διατάγματα με τα οποία αναστάληκε η ισχύς των διαταγμάτων επίταξης των υποστατικών, είχαν εκδοθεί μετά από καταχώρηση προσφυγών από Γιαπανά και Κυριλλή (αιτητές) στις 23/1/2017. Το Δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση των προσωρινών διαταγμάτων αναστολής ισχύος της επίταξης, μετά από εξέταση της ένστασης που καταχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, και μετά από απόρριψη αιτήσεων των Γιαπανά και Κυριλλή για καταχώρηση συμπληρωματικών ενόρκων δηλώσεων. Το Δικαστήριο, στις αιτιολογημένες του αποφάσεις με τις οποίες ακύρωσε τα προσωρινά διατάγματα αναστολής της διαδικασίας επίταξης, τόνισε ότι το δημόσιο συμφέρον για ασφάλεια του κοινού υπερτερεί του ιδιωτικού, ως ήταν και η πάγια θέση της Δημοκρατίας».

Όπως τονίζει το Υπουργείο Μεταφορών, «ενόψει των πιο πάνω αποφάσεων και σύμφωνα με τις συμβουλές των δικηγόρων του, το Τμήμα Δημοσίων Έργων μπορεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση των υποστατικών, αφού δοθεί κάποιο σύντομο χρονικό περιθώριο στα ενδιαφερόμενα μέρη για να εκκενώσουν και να παραδώσουν τον χώρο.

Θα κατεδαφιστούν τα υποστατικά και οι κερκίδες και θα παραμείνουν στον χώρο μόνο το ρολόι και οι δύο είσοδοι του Σταδίου ΓΣΠ, που θα συντηρηθούν. Μετά τις κατεδαφίσεις, θα γίνει προσωρινή τοπιοτέχνηση για εξωραϊσμό του χώρου, σύμφωνα με σχέδια που έχουν ήδη ετοιμαστεί».

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top