Nicosia Press

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

“Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη” και το 2017!

Ανανέωση της συμφωνίας επιδότησης του προγράμματος

μετά την επιτυχία του προηγούμενου χρόνου

O Δήμος Λευκωσίας ανανέωσε τη δέσμευση του να συνεχίσει την πρωτοποριακή δράση του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» το 2017, προσφέροντας σε υπηκόους τρίτων χωρών (ΥΤΧ) ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης, προσανατολισμού, ανάπτυξης δεξιοτήτων και πολυεπίπεδων ευκαιριών για συμμετοχή στην τοπική ζωή με στήριξη από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο συμμετέχουν ο Δήμος Λευκωσίας, ως Τελικός Δικαιούχος, και οι Δήμοι Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας και Έγκωμης, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, η NKV Advent Consulting Ltd και η Losadeal Ltd, ως εταίροι.

Την ανανέωση της Συμφωνίας Επιδότησης του προγράμματος στο πλαίσιο του Έργου “Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές” υπέγραψαν, εκ μέρους του Τελικού Δικαιούχου, η κα Ελένη Λουκαϊδου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας και, εκ μέρους της Υπεύθυνης Αρχής, ο κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού, Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η ανανέωση γίνεται σε συνέχεια της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος κατά το 2016 με αποτελέσματα που ξεπέρασαν κατά πολύ τους στόχους του αρχικού σχεδιασμού για 5η συνεχή χρονιά, επιτυγχάνοντας τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ΥΤΧ καθώς και την αλληλογνωριμία και αλληλεπίδραση τους με την τοπική κοινωνία. Κατά το 2017, το πρόγραμμα θα συνεχίσει την πορεία αναβάθμισης και εμβάθυνσης των υπηρεσιών που προσφέρει, αξιοποιώντας σύγχρονες συμμετοχικές προσεγγίσεις καθώς και τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις μεταναστευτικές κοινότητες που οικοδομήθηκαν στο πλαίσιο του

Η Λευκωσία παρουσιάζει σήμερα την πιο ψηλή συγκέντρωση ΥΤΧ στην Κύπρο, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες και αντιμετωπίζουν πιο έντονα τους κινδύνους του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα καλλιεργεί το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αποτελεσματική κοινωνική ένταξη των ΥΤΧ ως αναπόσπαστο τμήμα των προσπαθειών των Τοπικών Αρχών της πόλης για διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία σε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό περιβάλλον.

Συμβαδίζοντας με την πολιτική της ΕΕ,  ο Δήμος Λευκωσίας και οι εταίροι του στο πρόγραμμα συνεχίζουν να αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο των τοπικών αρχών στην ένταξη των ΥΤΧ και γενικά στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής. Υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης αυτού του ρόλου με την απόδοση κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων και αντίστοιχων πόρων σε μακροχρόνια βάση.

Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα και το 2017 να αναδεικνύουν και να αξιοποιούν τον πλούτο της ποικιλομορφίας και της πολυπολιτισμικότητας σαν δύναμη ανάπτυξης, προόδου και δημιουργικότητας!

“Το καλωσόρισμα των προσφύγων δεν έχει να κάνει μόνο με διαδικασίες ασύλου ή παροχή της απαραίτητης διεθνούς προστασίας. Έχει να κάνει και με την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους ώστε να βρουν μια θέση στην κοινωνία μας.  Η ένταξη μπορεί επίσης να φέρει πάρα πολλά πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη στις χώρες υποδοχής. Υπάρχουν πολλές ιστορίες προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, που δίνουν έμπνευση ….”

titlos

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας δίπλα στους μετανάστες

Έναρξη του «Τουρνουά Πετόσφαιρας και Καλαθόσφαιρας 201

Στο πλαίσιο των ενεργειών δικτύωσης με μεταναστευτικές οργανώσεις, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, ως εταίρος του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη», στηρίζει ομάδες και οργανώσεις μεταναστών για τη διοργάνωση αθλητικών και άλλων δημιουργικών εκδηλώσεων που καλλιεργούν την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη, διευκολύνοντας την πρόσβαση τους σε υποδομές και υπηρεσίες της πόλης.

Η έναρξη των αγώνων Τουρνουά Πετόσφαιρας και Καλαθόσφαιρας της οργάνωσης μεταναστών από τις Φιλιππίνες “Illocandia Sport Club” πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς την Κυριακή 05 Μαρτίου 2017, στο γήπεδο πετόσφαιρας του Αγίου Αντρέα. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 20 ομάδες πετόσφαιρας και 4 ομάδες καλαθόσφαιρας από Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα και Νεπάλ, με υποκατηγορίες νεανίδες και ενήλικες, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Οι μαζορέτες της κάθε ομάδας διαγωνίστηκαν και παρουσίασαν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Περισσότερα από 100 άτομα συμμετείχαν και απόλαυσαν το θέαμα.

Εκπρόσωπος του Πολυδύναμου Κέντρου χαιρετίζοντας την έναρξη υπογράμμισε με

λίγα λόγια  τη σημασία της συνεργασίας και της συμμετοχής των ΥΤΧ για την επίτευξη του στόχου της ένταξης στην κοινωνία υποδοχής: «…χωρίς την δική σας στήριξη και συμμετοχή, δεν θα καταφέρναμε τόσα! Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας αλλά και προχωράμε μαζί για περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις, με στόχο την καλλιέργεια του αισθήματος της αποδοχής της διαφορετικότητας στην τοπική κοινωνία»

Δράσεις του προγράμματος το 2017

Δικτύωση και συνεργασία

Ανάπτυξη επικοινωνίας, διαβούλευσης και συνεργασίας οργανωμένων συνόλων Μεταναστών με φορείς της Τοπικής

Αυτοδιοίκησης, δομές κοινωνικής προστασίας και άλλους ΜΚΟ    (Δήμος Λευκωσίας – με συνεργασία και συμμετοχή όλων των εταίρων)

Προγράμματα κοινωνικής στήριξης

Υπηρεσίες καθημερινής κοινωνικής φροντίδας παιδιών ΥΤΧ   (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)

Πρόγραμμα διατήρησης Πολιτισμικής Ταυτότητας για παιδιά Κινέζων (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)

Πρόγραμμα διατήρησης Πολιτισμικής Ταυτότητας για αραβόφωνα παιδιά (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)

Υπηρεσίες συμβουλευτικής-ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ΥΤΧ              (Δήμος Αγίου Δομετίου και Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)

Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Μεταναστών (ΚΕΠΛΥΜ) (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)

Εργαστήρια-Σεμινάρια

Re-bE μουσικά εργαστήρια που απευθύνονται σε ενήλικες μετανάστες (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)

«Γνωρίζω την πόλη μου παίζοντας»: Παιχνίδι προσανατολισμού από την  Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού (Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας)

Σεμινάριο για τη διαχείριση καταστάσεων και συναισθημάτων σχετικά με την μετανάστευση (Δήμος Αγίου Δομετίου)

Πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες

Διοργάνωση Λαογραφικού Φεστιβάλ  (Δήμος Λακατάμιας)

Φεστιβάλ παραδοσιακών παιγνιδιών (Δήμος Έγκωμης)

Πολυπολιτισμικό φεστιβάλ (Δήμος Αγίου Δομετίου)

Πρωτάθλημα κρίκετ με τη συμμετοχή ΥΤΧ, Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών (Δήμος Λακατάμιας)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top