Nicosia Press

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Γιώργος Τζίβας: Μια αλλιώτικη… Διαστημική συνέντευξη

Γιώργος Τζίβας. Για πολλούς ένα όνομα. Έτσι απλά. Για τους γνώστες όμως, ένας… ανήσυχος δημοσιογράφος που βάλθηκε να μας εμφυτεύσει τη θεωρία του Διαστήματος. Τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Στη συνέντευξη που θα διαβάσετε πιο κάτω θα εντοπίσετε γεγονότα που σας ήταν άγνωστα. Όπως για παράδειγμα, πως οι έρευνες στο Διάστημα, συμβάλλουν ακόμη και στον τομέα της υγείας.

Η αγάπη του Γιώργου ξεκίνησε το 1969. Όταν ο Άρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στη σελήνη με το Απόλλων 11. Την καριέρα του ως Δημοσιογράφος ξεκίνησε από την Εφημερίδα «Τα Νέα».  Μεταπήδησε στην «Ελευθεροτυπία» και αμέσως μετά το λουκέτο της εφημερίδας κατέληξε στον «Πολίτη», όπου κατέχει τη θέση του Αρχισυντάκτη. Άνθρωπος της πέννας. Πάντα με τον δικό του ξεχωριστό και χαρακτηριστικό τρόπο … χτυπά εκείνα τα κακώς έχοντα που κανείς δεν αγγίζει.

Τον άφησα μόνο του, να ξεκινήσει αυτή τη «διαστημική» κουβέντα, από το σημείο που ήθελε.

Η πρώτη αγάπη ήρθε από το Διάστημα! Από την εποχή του Απόλλων 11…Ήταν μια σημαδιακή ημερομηνία. 20 Ιουλίου 1969. Ασπρόμαυρη τηλεόραση και μια άσπρη σκιά να κατεβαίνει αργά αργά την σεληνάκατο «αετός». Ο Νηλ Άρμστρονγκ είχε πατήσει στη Σελήνη και η φράση του «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» θα…στοίχειωνε για πάντα στο μυαλό μου.

Μιλάμε ότι ήσουν μόλις 12 χρόνων. Κάτι το εξωπραγματικό για την τότε εποχή και ειδικά στην Κύπρο

Από μικρός την…πάτησα με την εξερεύνηση. Από εκείνο το γεγονός και μετά εγκατέλειψα πολλά από τα ενδιαφέροντα μου, που διατηρούσαν όλοι οι συνομήλικοι μου.Έφτασε μια άλλη 20η Ιουλίου όμως και τα πάντα παραμερίστηκαν. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, η στρατιωτική θητεία. Όλα όμως ήταν προσωρινά… Με το πέρασμα του χρόνου η πρώτη αγάπη επανήλθε και ήταν διαστημική!

Μια αγάπη όμως που μετατράπηκε σε ουσία και πράξη, γεγονός που έφερε για πρώτη φορά στην Κύπρο, την ίδρυση ενός Διαστημικού χώρου

Από το 2004 διατηρώ το κινητό πλανητάριο Starlab και με σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας αυτό επισκέπτεται όλα τα σχολεία για μαθήματα εκπαιδευτικής  αστρονομίας. Μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε και η ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Και τώρα έχουμε Ακαδημία Αστρονομίας; Ποιοι είναι οι στόχοι της και ποια τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στον τομέα της Αστρονομίας;

Η Ακαδημία προέκυψε μετά την διαπίστωση πως όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Έτσι οι περισσότερες οργανωμένες ομάδες και φορείς που ασχολούνται με την αστρονομία και το Διάστημα συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια πλατιά ομπρέλα όπου θα συντονιζόμαστε καλύτερα. Μεγάλη αξία έχει η περσινή ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (esa). O ESA για μια πενταετία τουλάχιστον θα επιχορηγεί προγράμματα και δράσεις αποκλειστικά για τους Κύπριους που ασχολούνται με το θέμα. Η χορηγία φτάνει στο 1.2 εκατομμύρια το χρόνο.

Μίλησε μου για το συγκεκριμένο café που άνοιξες. Από που ξεκίνησε  η σκέψη για το Science & Space cafe και ποιες οι δράσεις του μέχρι σήμερα;

Μετά το κούρεμα γεμίσαμε καφετέριες όπου οι άνθρωποι έβρισκαν…παρηγοριά στο κινητό τους! Σκέφτηκα πως χρειάζεται ένας χώρος που να ονομάζεται καφέ, να σερβίρει καφέ αλλά και γνώση. Μέχρι σήμερα κάναμε πάνω από 60 εκδηλώσεις. Με θέματα από την ψυχολογία μέχρι την αστροφυσική και το Διάστημα. Συμμετείχαν μάλιστα χιλιάδες ενδιαφερόμενοι

Η ανάπτυξή της αστρονομίας στην Κύπρο πόσο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας;

Τεχνολογία και Διάστημα πάνε πλέον χέρι χέρι! Πολλές από τις καθημερινές μας ασχολίες αφορούν εφαρμογές που αναπτύσσονται από την τεχνολογία του διαστήματος. Πάρτε παράδειγμα το gps!. Οι διαστημικές ανακαλύψεις ανέπτυξαν την τεχνολογία και η τεχνολογία το ανταπέδωσε. Στον διεθνή διαστημικό σταθμό γίνονται συνέχεια πειράματα που στόχο έχουν την βελτίωση της υγείας μας κάτω στη Γη. Ή εφαρμογές για πρόληψη πυρκαγιών  και άλλων καταστροφών. Και της άμυνας βεβαίως!

Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και πως θα συμβάλει στην  παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη; Ποια τα θετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας συνεργασίας σε εγχώριο επίπεδο;

Η συνεργασία από μόνη της είναι ένα μεγάλο όφελος. Η συνεργασία με την ESA μάς φέρνει σε επαφή με εκατοντάδες ερευνητές και προγράμματα με απαιτήσεις. Γνωρίζετε ότι υπάρχει εταιρεία στην Κύπρο που εξάγει κυπριακή τεχνολογία σε 26 χώρες; Εγώ την γνώρισα μέσα από όλα αυτά τα θέματα. Όλος ο κόσμος εξελίσσεται σε ένα τεχνολογικό πάρκο και το διάστημα είναι η οροφή του!

Τι έγινε μέχρι σήμερα στον τομέα της Αστρονομίας στην Κύπρο;

Φέτος έγιναν κάποια πολύ σημαντικά βήματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία χάρις στο πείσμα και τον αγώνα του υπουργού Μεταφορών κ. Μάριου Δημητριάδη έγινε συνεργαζόμενο μέλος στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε κι έγινε θεσμική γιορτή η Παγκόσμια Μέρα Αστρονομίας η οποία φιλοξενήθηκε στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Ο παγκοσμίου φήμης ελληνοαμερικάνος αστροφυσικός της ΝΑΣΑ Θανάσης Οικονόμου επισκέφθηκε την Κύπρο όπου σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος τα σχέδια του οποίου βρίσκονται αυτές τις μέρες στο τελικό στάδιο. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο δημιουργήθηκε ειδική ομάδα προώθησης, είναι η προώθηση και η ανάπτυξη του αστροτουρισμού στην Κύπρο.

tzivas-nasa

Ο Γιώργος Τζίβας με τον Πυρηνικό Αστροφυσικό της NASA Θανάση Οικονόμου

tzivas-proedros

Στα εγκαίνια του Science & Space cafe από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

armstrong efhmerida selhnh

1969. Ο Άρμστρονγκ πατά το πόδι του στη σελήνη. Σημαδιακή στιγμή για τον 12χρονο τότε Τζίβα

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top